Sommerens bedste kup

Seje Aarhusianere | Ulrik Myrtue

IMG_20160704_122027

Her i Aarhus er gaderne blevet til åbne gallerier, hvor storskrald bliver forvandlet til eftertragtede kunstværker. Ja det lyder måske lidt gak, men den er altså god nok. Ulrik Myrtue har i en del tid kastet sin kunst især sine meget genkendelige “sculls” (skellethoveder) på storskrald. Noget der startede som “art dumping” tilbage i 2014, hvor han placerede sine kunstværker rundt i byen. Det har så udviklet sig og fuldt hans miljøvenlige tankegang, hvor han nu laver sine kunstværker på storskrald og dermed en slags genbrug. En genial måde at lave gadekunst på og få delt sin kunst og sit navn på.

Ulrik Myrtue er 25 år og har allerede figureret en del år på den aarhusianske kunstscene i flere forskellige sammenhænge. Tilbage i 2013 lavede han et selvpromoveringsprojekt, hvor han hængte billeder op af sig selv i hele Aarhus. Faktisk kan man stadig spotte nogle af dem rundt omkring i byen. I kan også opleve hans finurlige streger på ruden hos Street Coffee i Vestergade og på Shen Mao, hvis man skulle være ude i det aarhusianske natteliv. Han er på mange måder helt sin egen og er ikke bleg for at prøve nye grænser af. Måske også en af de ting jeg synes er fascinerende og ikke mindst forfriskende ved ham.IMG_0002IMG_1094

Selv stiftede jeg bekendstskab med hans navn sidste år. Jeg passerede nemlig en af de få “stationære” kunstværker på ruden ved den gamle Guldbager på Frederiks Allé hver morgen og gør det stadig. Det er den meget genkendelige scull, som I kan se på billedet ovenover.  Som den flittige instagrammer jeg er, tjekkede jeg hurtigt op på ham og hans værker på instagram (elsker det medie) og lige siden, har jeg selv ledt rundt i Aarhus’ gader for at spotte hans arbejde.

I april i år mødte jeg så endelig en “Myrtue” på gaden. Desværre var det på bagbeklædningen af et skab, så jeg blev bare lige stående et øjeblik ekstra og dvælede ved det. Men allerede måneden efter mødte jeg det, der nu står ved siden af mig, mens jeg skriver dette. Et hvidt sofabord fra Ikea med Ulriks finurlige scull på. Så har man set en kvinde læsse et sofabod op på en barnevogn og efterfølgende skrue benene af og køre afsted med pladen. Ja så var det bare mig. Jeg har efterfølgende skrevet med Ulrik, som har fortalt at hans scull er lavet udfra en tegning hans storebror har lavet. Som I kan se lige her. Lidt fint synes jeg.

Jeg startede med at skrive på dette indæg i søndags og skæbnen ville så, at jeg i går eftermiddags cyklede forbi den I ser på billedet herunder. Stædig som jeg var endte jeg med at slæbe den hjem på gåben. Ikke så let når den måler 1,20 X 1,20 meter og selv kun er 1,60 høj. En strækning der normalt ville tage mig 20 min. at gå tog 1 time og 30 min. Måtte tage en del pauser undervejs og fik da også tilbudt hjælp af to unge fyre og en hyggesnak med en gammel dame. Hun troede det var en klovn og at det skulle leveres til tivoli. De folk der har set mig kæmpe mig afsted med pladen, har helt sikkert fået et godt grin.

IMG_0004IMG_1246

Nu er der gået lidt sport i at få sådan en original “Myrtue” hjem i stuen. De er nemlig alle daterede, så nogen gange kan man endda se, om man har fået fingrene i en, der er helt frisktegnet.  Så her i byen er det ikke kun Pokémons, folk jagter rundt efter.

Udover alle hans fine gadekunst kan I finde hans tryk og andre værker hos TANK Artshop i Mejlgade og så har han showroom hos Knuds Kiosk på Nørrebrogade. Man kan også bare skrive direkte til ham ved interesse.  Jeg har selv lige bestilt et af hans rygmærker, som skal sættes på min denimjakke.

Krydser fingre for at han på et tidspunkt får lov at udsmykke en gavl eller lign. her i Aarhus. Skulle I være på Skanderborg i år, kan I være heldige at opleve ham in action, hvor han nemlig skal lave et kunstprojekt.

Der kunne skrives rigtig meget om Ulrik Myrtue og jeg er sikker på at vi kommer til at se meget mere til ham og hans kunst. Hvis I gerne vil læse mere om ham, har Aarhus Panorama lavet et super fint interview og dybtegående artikel om ham. Læs den her.

Kh Lou

4 kommentarer

 • Jeg er helt vildt med initiativet omkring seje aarhusianere! Rigtig spændende læsning. Bliv endelig ved med det – det vrimler jo med seje mennesker!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lou

   Ej hvor er jeg glad for at høre det Thit – tusind tak. Det vil jeg helt sikkert gøre 🙂

   Kh Lou

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Han er så cool! Hans scull er sejt men det er især tanken bag, jeg er vild med.

  Og nu det store spørgsmål: hvor står jeres nye store kunstværk så?? 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lou

   Du må komme herhjem på en kop kaffe og se 😉 Men den får sin helt egen væg, når vi får rykket rundt.

   Kh Lou

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sommerens bedste kup