På besøg hos en økologisk landmand

REKLAME / SPONSORERET

 I torsdags var jeg og resten af den gyldne klan blevet inviteret ud på Djursland, for at besøge en økologisk kvæggård, som vi var blevet inviteret ud for at se af Friland Økologi. Det er bestemt ikke hver dag at vi byboere sådan kommer ud på landet og da slet ikke for at se på dyr. Så vi glædede os rigtig meget til at komme derud.

Jeg har i mange år levet meget økologisk og vores besøg bekræftigede mig i mit valg om at støtte op om økologien. For mig startede det stille med æg, gulerødder, leverpostej, rosiner, smør, peberfrugt og havregryn mm. da jeg flyttede til Aarhus i 2003. Efter vi har fået børn, har vi udelukkende købt økologisk, de få dage vi spiser kød. Derfor var det for os meget interessant at få lov til at komme ud og se med egne øjne hvordan sådan en økologisk ko lever.

IMG_0241

Ingrid som var landmandens bedre halvdel, viste os rundt på Karensminde gård, som har været drevet økologisk siden 1995. Grunden til omlægningen var fordi at landmanden blev syg af at bruge sprøjtemiddel. Ret tankevækkende. I starten fik de tilskud til at drive gården økologisk.  Dengang var det på ingen måde udbredt med økologisk landbrug. Husker også en del skepsis omkring det der økologi, da jeg boede hjemme. Var det nu også pengene værd og ikke bare noget fusk. Jeg kommer fra Vestkysten og der var man nok altid lidt mere skeptisk overfor nye tiltag. Noget jeg i dag kan trække på smilebåndet af :) For de økologiske landbrug var kommet for at blive. Der er sket meget siden 1995 og man bliver som forbruger præsenteret for et langt større udbud af økologiske varer i butikkerne.

IMG_0282IMG_0272IMG_0281

De fleste har måske hørt om at de økologiske køer der danser, den første dag de kommer på græs. Det er efterhånden blevet et kæmpe trækplaster og gårdene udenfor Aarhus får tit besøg af mange tusinder tilskuere på netop den dag. Økologiske køer er ude på græs fra 15. april indtil 1. november og i 8 timer om dagen.

Vores besøg var meget lærerigt og jeg fik stillet alle de spørgsmål jeg havde på hjertet. Vidste I at økologiske køer får 100% økologisk og GMO-frit fodder , ingen unødig medicin og der bliver ikke brugt sprøjtemidler på markerne. Der bliver lagt vægt på dyrevelfærd og der er specifikke krav, der skal overholdes.

IMG_0247IMG_0268IMG_0288

Agnes var en smule bange for de store køer, som var meget interesseret i os. Der var da også en ko, der lige skulle smage lidt på min frakke. Så der blev klappet og fotograferet flest af de helt små kalve, især en der kun var 5 dage gammel. Ingrid måtte også indrømme at de godt kunne knytte sig lidt til køerne og hun snakkede også meget kærligt til dem på vores rundvisning. Hendes datter der også arbejder på gården kunne kende samtlige køer fra hinanden :)

Agnes tøede i den grad op overfor den kære landmandskone, da hun fik lov til at drøne rundt på gårdspladsen på en lille rød traktor. Efterfølgende fik hun også et fint lille kørekort. Man kunne mærke, at de var vant til at have børn på besøg og Agnes fik duftet til hø, mærket på fodder og meget af det Ingrid fortalte var henvendt til Agnes. Edith havde iøvrigt også en fest, hun pludrede lystigt og kiggede nysgerrigt på køerne.

IMG_0239IMG_0261

Vi kørte glade og oplyste derfra (med en smule landlig lugt i tøjet) og Agnes sagde allerede i bilen, at hun gerne ville besøge Ingrid og de søde køer snart igen :)

Kh Lou

Dette indlæg er lavet i samarbejde med Friland Økologi